ponedjeljak, 23. svibnja 2011.

Nije bio lagan život magaraca....

Slika prva - masivno burence, tz. "učija" (ovaj naziv nećete moći izguglati jer se zadržao samo među starijim bodulskim pučanstvom na otocima). Služila je za transport vode na magarcima koji su nekad bili glavno prijevozno sredstvo u Dalmaciji.Stara i masivna dama, nagrižena zubom vremena, kao što uostalom možete vidjeti.
Puuno struganja, voska, rezuckanja, bojanja i opet struganja - i evo rezultata. Sumnjam da će se ova "učija" ikad više koristiti u težačke svrhe.:) Btw, zaradila sam žulj na prstu.
I ovdje sam koristila zamjenske materijale koje sam navela u jednom od prijašnjih postova - drvofiks, boju za beton, pigmente. No uz sve navedeno otkrila sam što može vrlo uspješno zamijeniti bitumen - smeđa pasta za cipele. Cijela "učija" je, nakon što sam napravila shabby, premazana smeđom pastom za cipele. I ne samo to - ako pomiješate smeđu pastu za cipele sa zlatnom akrilnom bojom dobijete genijalnu nijansu. Pogledajte, stavljala sam je na željezne okvire:

I mala retrospektiva za kraj:

Nakon ovog posla još više cijenim naše tovare. Život im nekad, zaista, nije bio lagan.

srijeda, 18. svibnja 2011.

Moja mala kućna apoteka

Prošli vikend sam provela na otoku radeći jedan meni vrlo drag posao - branje ljekovitog bilja.
Svibanj je razdoblje godine kad je proljeće na vrhuncu, sve buja, raste, cvijeće i bilje je puno nektara i sokova. Idealno doba za branje ljekovitog bilja!.
Nisam zastupnik teze da bilje baš uvijek liječi, jer kad se određena teža bolest razvije onda  na žalost valja ipak posegnuti za nekim konvencionalnijim sredstvima. No, smatram da je bilje odlična i neophodna preventiva da do bolesti ipak ne dođe i stoga ga moramo koristiti svakodnevno - kroz čajeve, ulja, meleme itd.A sad evo riječ-dvije o ljekovitom bilju kojeg sam brala prošli vikend na otoku:
1. List kupine
Sadrži željezo, kalcij, natrij, vitamine, tanin, alkaloid, jabučnu i vinsku kiselinu, sol i šećer. Svježi listovi (mladi ) sadrže vitamin C; za liječenje se koristi praktički čitava biljka; korijen, list, cvijet i plod. Korijen i mladi listovi sa vršikama beru se u proljeće i jesen, cvijet za vrijeme cvatnje, od svibnja do kolovoza, listovi u lipnju i srpnju – dok su još mladi.Čaj od mladih izbojaka lista kupine odličan je kod slabokrvnosti, želučanih smetnji, proljeva, upala crijeva, a vrlo je efikasan i kod čišćenja krvi i podizanja općeg imunološkog sustava.


2. Primorski vrijesak

Vrijesak je prirodni antibiotik. Postoji kontinentalni i primorski vrijesak i premda su oba ljekovita ovaj drugi je ipak popularniji u narodnoj medicini jer sadrži više esencija od kontinentalnog vrijeska. Vrijes se koristio od davnih vremena u narodnoj herbalnoj medicini za čitav niz bolesti. Poznat je kao dobro sredstvo za čišćenje krvi, za izlučivanje mokraće te za liječenje bubrežnih i mokraćnih kamenaca. Ipak, najrašireniju primjenu je našao u liječenju reume i gihta. I, provjereno iz osobnog iskustva, podiže raspoloženje! Budući da mi ga je ponestalo u kućnoj apoteci, bila sam ga prisiljena ubrati iako ga je najbolje brati kad cvate, dakle, za još mjesec ili dva.

3.Kadulja- žalfija

Jedna od najljekovitijih biljaka, trebalo bi mi puno prostora da nabrojim za što sve služi. Ukratko: Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa bolesnik ponovo dobiva izgubljeni apetit. Kod šećerne bolesti preporuča se mješavina jednakih dijelova kadulje i stolisnika. Kadulja, ne samo da djeluje protiv upala, nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova. Čaj od kadulje izvanredno je sredstvo za grgljanje kod katara grla i ždrijela kod upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini.Odlična je kao čaj, no iz iskustva tvrdim da je super i u rakiji uz uvjet da je, naravno, umjereno konzumirate!:))Čaj (oparak) od kadulje dobro je pustiti da vrije 3 minute i zatim ugasiti vatru, jer se na taj način ublažavaju previše snažni kaduljini učinci.

3. Kamilica
Kamilica je «lijek za sve». Pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava boli, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže kod svih bolova u trbuhu i još mnogo toga.Ako imate plavu kosu - isperite je u kamilici. Odlična je i za obloge kod, npr. umornih i otečenih očiju.

Eto, to je bilje kojim sam ovaj vikend popunjavala svoju kućnu apoteku. Sve ove biljke ( a i neke druge koje ovom prilikom  nisam spomenula jer još nije nastupilo doba njihove berbe) odlično služe i u svrhu domaće kozmetike iz kućne radinosti o čemu će riječi biti naknadno, kad se trave osuše i kad pripremim određene kozmetičke proizvode s kojima ću vam se pohvaliti.

No, da ne bi ispalo kako je decoupage bio baš sasvim zanemaren zbog naprijed navedenih razloga, evo jedna teglica koju sam nekako uspjela ugurati u pretrpani raspored.

ponedjeljak, 9. svibnja 2011.

Novi sjaj stare stolice

Iako nisam neki veliki ljubitelj dekupažiranja na plastici, ovaj vikend sam dobila prvoklasni izazov - uljepšati ovu staru plastičnu stolicu  za koju je meni draga osoba intimno vezana (ne pitajte me detalje :)). Stolica je dugo vremena bila  na terasi, izložena suncu i kiši, a služila je kao ležaj mačkama kojih na ovom otoku ima - previše. Kao što se može vidjeti na slici, prirodni utjecaji su ostavili traga - ono što je manje vidljivo jeste uznapredovala površinska hrđa na metalnim nogama koju sam sanirala brusnim papirom.


Budući da se stolica nalazi u staroj kamenoj kući pored mora, za mene je sasvim logičan izbor salvetnog motiva bio onaj koji asocira na more, ljeto, sunce. Ovaj put su to školjke, poput onih koje skupljamo svakog ljeta na pješčanim plažama i stavljamo ih na uho ne bismo li čuli šum mora kroz njih.Za makeover ove stare dame koristila sam isključivo zamjenske materijale - boju za beton, drvofix i lak za čamce. Čini mi se da je efekt isti kao i sa korištenjem upola skupljih materijala, a da li sam u pravu - procijenite sami.

nedjelja, 1. svibnja 2011.

Maslina je neobrana

 Nešto se baš mislim ovaj vikend - do sad sam dekupažirala sa motivima cvijeća, životinja, voća, povrća - ali sa maslinama nikad. Iako sam dalmošica i masline su sastavni dio mojih gastro navika, ispada, eto, da sam neopravdano zanemarila taj plod bogova u svom hobiju.

Prije par dana Arba me ugodno iznenadila sa setom prekrasnih salveta i dobrim željama koje su uz to išle. Kao tipična ovisnica o decoupagu znam koliko puno znači kad netko salvete koje ste mu darovali iskoristi na pravi način.To užitak darovanja čini još većim, na neki divan način postajete "suučesnik" u stvaralačkom procesu.

Za početak, od mnoštva krasnih salveta koje sam dobila,  malo sam se  poigrala sa ovim prekrasnim maslinama, te napravila make over starog limenog tanjura koji je na više mjesta bio vidljivo oštećen i drvenog kuhinjskog seta. Koristila sam 2K lak, bitumen, završni bezbojni lak za premaz. Sa konačnim rezultatom sam zadovoljna, slijedeća faza jeste - smisliti počasno mjesto u kužini na koje ću staviti ovaj komplet. Eto, draga prijateljice, tvoje salvete su došle u prave ruke !:)