nedjelja, 9. listopada 2011.

Malo shabby, malo salvetice....

Ovaj stari brodski okvir za ogledalo odavna već skuplja prašinu u konobi... kao što možete vidjeti sive je i poprilično monotone boje, vidno nagrižen zubom vremena. Prije nego je dospio u moj posjed vjerojatno je služio nekom starom morskom vuku koji je vonjao po rumu i koji se, rano ujutro nakon burne noći na olujnom moru, brijao i štucao brkove gledajući se u mutno zrcalo. Gdje je nestalo ogledalo iz okvira - bog će ga znati!

 Malo shabby, malo bitumen, malo salvete....

I konačan rezultat jeste okvir za ogledalo koji će (nakon što u isti stavim ogledalo) bolje pristajati u brod nekog metroseksualca nego prekaljenog morskog vučine!
Riječ, dvije o mom slijedećem planiranom projektu. Na donjoj fotki možete vidjeti jedan stari čajnik (bez poklopca, šmrc), koji je na nekoliko mjesta već vidno napadnut hrđom. Šteta, jer je boja po mom mišljenju skroz štosna (baca na pariško plavo), no ovakav zaslužuje totalni makeover! Imam ideju u glavi, da li ću je uspjeti realizirati - vidjet ćemo već za koji dan!

p.s.: koju boju koristite kad bojate metalne ili emajlirane površine?

Broj komentara: 10:

 1. Ne bojam ja to ništa jer nemam pojma o tome. A baš mi se sviđa kako si lijepo uredila okvir, presladak je!

  OdgovoriIzbriši
 2. Najbolji osjećaj je onaj kad se stari predmet uzme u ruke i podari mu se sasvim novi izgled te tako još dugo živi u nečijem domu...prekrasan okvir!
  Kantica je skroz simpa...hrđu trebaš dobro ošmirglati ili kupiti neko sredstvo za uklanjanje hrđe (sa WD40 možeš našpricati spojne dijelove da se ručka može micati on rastvara hrđu tj odmašćuje), a potom možeš bojati akrilnim bojama ili onima koje su namijenjene baš za metalne površine!
  Lp

  OdgovoriIzbriši
 3. Okvir je zasjao punim sjajem, kojeg zaslužuje. A čajnik će morati još malo pričekati, ali vjerujem da će biti neodoljiv.
  Hm, zadnji put sam bojala odmah akrilnom bojom. Radilo se o starom lavoru. S vremenom, pojavljivale su se mrlje hrđe, ali mi to ne smeta jer i mora izgledati tako staro.
  Pozz:))

  OdgovoriIzbriši
 4. Okvir je prekrasan, jako lijepo si ga uredila, bravo!

  OdgovoriIzbriši
 5. Okvir si jako lijepo napravila, sigurno će tako biti i s čajnikom. Prije akrilnih boja, za metal je dobro koristiti akrilnu temeljnu koja se koristi i za staklo, jer taj materija ne upija...najboje je:probaj, pa vidi!

  OdgovoriIzbriši
 6. Okvir je odličan, a i čaknik će ubrzo izgledati kako mu dolikuje. I ja bojam akrilnim bojama, one idu na sve

  OdgovoriIzbriši
 7. hvala vam, a posebno hvala na dobrim savjetima!

  OdgovoriIzbriši
 8. Ne znam da li ste već počeli raditi na čajniku, al evo ako niste ili za ubuduće imam malo iskustva sa bojama i različitim podlogama, ako ništa drugo barem tome akademija dobro posluži =) Ja Vam umjesto akrila nekada koristim takrile, prvenstveno da bi uštedila ali i zato što se bolje ponašaju na nekim podlogama gdje se akril teže zadržava. Moj bi savjet za metal bio da ga dobro ošmirglate, bez obzira na hrđu, najviše radi laka, da njega skinete jer lak teško veže boju. Onda za bojanje možete koristiti lakove za metal i drvo,al oni su Vam jako otrovni da bi se sa tim mučili a i danima smrdi prostorija na njih. Ja više volim impregnirat površinu sa takrilnom emulzijom, nakon toga preparirate sa mješavinom 2:1 sa takrilnom emulzijom i bijelom bojoj (akrilnom ili takrilnom, svejedno je. Da mješavina bude gusta kao mlijeko recimo) a onda se bacite na farbanje. I nakon farbanja ja volim stvari zaštititi bezbojnim autolakom. Na akrilnoj je bazi pa je odličan za akrile, a nevjerojatno je postojan, kad s njim zaštitite možete to i prati sasvim normalno u toploj vodi. Mašinu za sude nisam isprobala tako da za to ne mogu garantirati. Sretno

  OdgovoriIzbriši