ponedjeljak, 24. listopada 2011.

Ježeva kućica

             Ne, ne radi se o onom simpa šumskom ježiću iz Ćopićeve basne, nego o našem morskome ježincu, koji je nekima od nas koji su imali tu "sreću" da na njega bosonogi nalete predstavljao vjerojatno najomraženije biće u moru, gore čak i od bijele psine!
              Svi manje-više znate kako morski ježinac izgleda za svoga života.I da, iako sam često vadila njegove bodlje iz svoje pete, priznajem da je krasan. No, znate li kako je morski ježinac prelijep kad završi svoj život, a more, sunce i vjetar iz njegove ljušture isišu sokove sve dok ne preostane samo - oklop? Na tom oklopu, na kojem nema više bodlji ni tragova života, vidi se savršenstvo Prirode - šare i rupice koje je Netko poslagao matematičkom preciznošću. Vjerujem da je san svakog stvaratelja postići ovakav stupanj preciznosti i ljepote, ja bih, primjerice, bila presretna da sam tako precizna kad pletem tako da ne moram često parati pletivo i vraćati se na početak jer sam pogrešno izbrojala redove i očice!
                       Dame i gospodo, njegovo veličanstvo - morski ježinac:

              U svojim šetnjama obalom, posebno u ovo doba godine kad su bonace i vrijeme je još uvijek lijepo, često nailazim na prazne oklope ježinaca i kućice morskih puževa koji su odavna ostali bez svojih stanovnika. Uz svu tugu zbog prolaznosti života koju tad osjetim, tu je i fascinacija ljepotom ovih morskih stvorenja. 
              Za vrijeme jučerašnje šetnje naišla sam na četiri oklopa morskih ježića, jedno pored drugog, rasuti na jednom žalu. I kako je Priroda najveći umjetnik čija djela ne treba posebno uljepšavati to sam ih, bez suvišnog cifranja, zalijepila na komad drveta kojeg je također izbacilo more i koji djeluje vrlo shabby zaslugom soli, sunca i vjetra. Razmišljam da ovu moju instalaciju jednostavno nazovem "Obitelj". Što mislite o tome?

Broj komentara: 6:

 1. Mislim da je "Obitelj" sasvim OK.
  Eto kakva se umjetnička djela mogu složiti šetnjom uz more....

  OdgovoriIzbriši
 2. Možda "ježeva družba"? :) Slažem se s tobom i kako si napravila ovaj rad, samo prikeljila, bez previše ukrašavanja, da se istakne njihova prirodna ljepota.

  OdgovoriIzbriši
 3. Krasna dekoracija :) i dobar naziv.

  Pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
 4. Da znaš da baš lijepa ova instalacija i da joj naziv Obitelj baš pristaje.
  Lijep pozdrav :))

  OdgovoriIzbriši