srijeda, 18. svibnja 2011.

Moja mala kućna apoteka

Prošli vikend sam provela na otoku radeći jedan meni vrlo drag posao - branje ljekovitog bilja.
Svibanj je razdoblje godine kad je proljeće na vrhuncu, sve buja, raste, cvijeće i bilje je puno nektara i sokova. Idealno doba za branje ljekovitog bilja!.
Nisam zastupnik teze da bilje baš uvijek liječi, jer kad se određena teža bolest razvije onda  na žalost valja ipak posegnuti za nekim konvencionalnijim sredstvima. No, smatram da je bilje odlična i neophodna preventiva da do bolesti ipak ne dođe i stoga ga moramo koristiti svakodnevno - kroz čajeve, ulja, meleme itd.A sad evo riječ-dvije o ljekovitom bilju kojeg sam brala prošli vikend na otoku:
1. List kupine
Sadrži željezo, kalcij, natrij, vitamine, tanin, alkaloid, jabučnu i vinsku kiselinu, sol i šećer. Svježi listovi (mladi ) sadrže vitamin C; za liječenje se koristi praktički čitava biljka; korijen, list, cvijet i plod. Korijen i mladi listovi sa vršikama beru se u proljeće i jesen, cvijet za vrijeme cvatnje, od svibnja do kolovoza, listovi u lipnju i srpnju – dok su još mladi.Čaj od mladih izbojaka lista kupine odličan je kod slabokrvnosti, želučanih smetnji, proljeva, upala crijeva, a vrlo je efikasan i kod čišćenja krvi i podizanja općeg imunološkog sustava.


2. Primorski vrijesak

Vrijesak je prirodni antibiotik. Postoji kontinentalni i primorski vrijesak i premda su oba ljekovita ovaj drugi je ipak popularniji u narodnoj medicini jer sadrži više esencija od kontinentalnog vrijeska. Vrijes se koristio od davnih vremena u narodnoj herbalnoj medicini za čitav niz bolesti. Poznat je kao dobro sredstvo za čišćenje krvi, za izlučivanje mokraće te za liječenje bubrežnih i mokraćnih kamenaca. Ipak, najrašireniju primjenu je našao u liječenju reume i gihta. I, provjereno iz osobnog iskustva, podiže raspoloženje! Budući da mi ga je ponestalo u kućnoj apoteci, bila sam ga prisiljena ubrati iako ga je najbolje brati kad cvate, dakle, za još mjesec ili dva.

3.Kadulja- žalfija

Jedna od najljekovitijih biljaka, trebalo bi mi puno prostora da nabrojim za što sve služi. Ukratko: Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa bolesnik ponovo dobiva izgubljeni apetit. Kod šećerne bolesti preporuča se mješavina jednakih dijelova kadulje i stolisnika. Kadulja, ne samo da djeluje protiv upala, nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova. Čaj od kadulje izvanredno je sredstvo za grgljanje kod katara grla i ždrijela kod upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini.Odlična je kao čaj, no iz iskustva tvrdim da je super i u rakiji uz uvjet da je, naravno, umjereno konzumirate!:))Čaj (oparak) od kadulje dobro je pustiti da vrije 3 minute i zatim ugasiti vatru, jer se na taj način ublažavaju previše snažni kaduljini učinci.

3. Kamilica
Kamilica je «lijek za sve». Pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava boli, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže kod svih bolova u trbuhu i još mnogo toga.Ako imate plavu kosu - isperite je u kamilici. Odlična je i za obloge kod, npr. umornih i otečenih očiju.

Eto, to je bilje kojim sam ovaj vikend popunjavala svoju kućnu apoteku. Sve ove biljke ( a i neke druge koje ovom prilikom  nisam spomenula jer još nije nastupilo doba njihove berbe) odlično služe i u svrhu domaće kozmetike iz kućne radinosti o čemu će riječi biti naknadno, kad se trave osuše i kad pripremim određene kozmetičke proizvode s kojima ću vam se pohvaliti.

No, da ne bi ispalo kako je decoupage bio baš sasvim zanemaren zbog naprijed navedenih razloga, evo jedna teglica koju sam nekako uspjela ugurati u pretrpani raspored.

Broj komentara: 11:

 1. Odličan i edukativan post! Obožavam aromatično bilje i sama ga uzgajam u vrtu. Kao što ti kažeš to je mala kućna apoteka iz koje uvijek možeš uzeti što ti treba:)
  Teglic sa maslinama je jako lijepa, pukotine su se lijepo raspucale a motiv masline je odličan odabir.

  Pusa:)

  OdgovoriIzbriši
 2. S velikim zanimanjem sam čitala ovaj post i svaki detalj kojeg si navela za pojedinu biljku, jer mi je dosta toga novoga. Pretpostavljam da sada slijedi i dio sa sušenjem. Da li biljke spremaš u posebne spremnike? Kao npr. ovakvu teglicu koju si ukrasila?
  Pusa :))

  OdgovoriIzbriši
 3. Super post, i ja sam obožavateljica ljekovitog bilja... Suho bilje čuvam u papirnatim vrećicama u metalnim dozama i to se pokazalo kao jako dobar način čuvanja.

  OdgovoriIzbriši
 4. zanimljiv post, nisam znala da je kupina baš toliko korisna, znala sam samo za kupinovo vino :)

  OdgovoriIzbriši
 5. draga sandra, bilje spremam u staklene teglice (da, kao ova na slici :)), a može se držati i u kartonskim ili papirnim vrećicama kao što je Angie napisala.

  OdgovoriIzbriši
 6. Pored optimizma ovo je najbolja i najlekovitija apoteka koju treba obavezno imati u kući. Predivan je članak, pročitala sam ga dva puta sa najvećim uživanjem :D!!!

  OdgovoriIzbriši
 7. slažem se s lenkom,odličan post:)).....vrlo često koristim neke poznate kombinacije bilja za lakše tegobe.....
  jedno vrijeme sam imala problema s desnima i kadulja je tu nenadmašna,uvijek bi mi ekspresno pomogla:)))....

  OdgovoriIzbriši
 8. Odličan post i dobar podsjetnik na to kako bilje koje raste posvuda treba samo ubrati, posušiti i iskoristiti u bilo koje svrhe, jer prirodno je ipak najbolje! Hvala na edukativnom postu!
  Teglica je jako lijepa :)))

  OdgovoriIzbriši
 9. Divan post.Sve redom biljke tako tipične za naše podnevlje.A ima li što lijepše kad ih u šetnji možeš ubrati?Ako to ne liječi,ne znam što može....

  Stolica je ispala predobro i ne mogu vjerovati da si to postigla "onim" materijalima.

  Lijepi pozdrav,
  Tanja

  OdgovoriIzbriši
 10. Hvala na poucnom postu, stolica je prelijepa:-)
  Pusa

  OdgovoriIzbriši
 11. U vrtu imam i kupine, kadulju i kamilicu, a prije smo i proizvodili industrijsku kamilicu. Obožavam čajeve i volim svo bilje, pogotovo ako ga mogu još iskoristiti u ljekovite svrhe!

  OdgovoriIzbriši