četvrtak, 28. travnja 2011.

Uskrs u "Zlatnom gradu"

Ovaj Uskrs sam provela u Pragu, gradu koji odavna već želim posjetiti.
Vrijeme je bilo prekrasno, pravo proljetno, prema riječima naše domicilne voditeljice gospođe Jarmile - pomalo i neuobičajeno toplo za ovo doba godine.
Prag je jedan zaista lijep grad, bogat povješću. Praške ulice su prepune turista iz svih krajeva svijeta, odasvud odzvanja smijeh, miris neizostavnih pečenih kobasica, zveckanje krigli prepunih slavnog češkog piva. Građevine su prekrasne - Karlov most, veliki astronomski sat, brojne crkve i katedrale, lijepa i tužna židovska četvrt bez svojih nekadašnjih stanovnika, židovsko groblje, pivnica "Flek" gdje je 1911. godine osnovan "Hajduk"...Za sve vas koji obožavate šetati i fotkati kao i ja, ovo je grad po vašem izboru.


No, nije na žalost sve bilo tako bajno, kako bi se dalo zaključiti iz prethodnih redova. Određeni osjećaj gorčine ostao je nad činjenicom da se jedan  dio Čeha na koje smo naišli na svom putešestviju, nije ponio odveć gostoljubivo - počevši od "zanimljivog" tečaja u skoro svim mjenjačnicama u centru grada gdje vam za "male" iznose od 100,  200 EUR-a isplaćuju i po 200,00 kn manje nego bi trebali,  pa do bezobraznog naplaćivanja nacionalnog pića "Beherovke" koju vam na svakoj večeri najprije poprilično nasrtljivo nude kao znak dobrodošlice, a zatim i naplate.Također, od svih gradova koje sam do sad posjetila, strogi centar Praga spada među skuplje, a mnogi trgovci će pomalo drsko odbiti da vam proizvod prodaju za EUR-e.
A sad slijedi vizualna poslastica za sve vas, drage kreativke! Na povratku smo posjetili prekrasni gradić Krumlov, i došavši tamo osjetila sam se kao kod kuće. Zašto? Pa zato jer je taj gradić prepun pitoresknih trgovina i antiknih shopova, ne sjećam se da sam igdje prije vidjela toliku koncentraciju ljepote na jednom mjestu. I da stvar bude još bolja - tog dana je u Krumlovu bio i sajam hand made proizvoda. Neka slike govore umjesto mene!

4 komentara:

 1. Ovdje sam bila prije točno godinu dana i provela nezaboravan tjedan!! Zbilja bajkovit grad nevjerojatne arhitekture i povijesti:))
  A hand made sajam... vjerujem da je uživo bilo prelijepo, i fotke su prekrasne..

  OdgovoriIzbriši
 2. Grad si savršeno opisala, jedan od mojih najomiljenijih evropskih gradova :); jedina zamerka zaista jesu sami Česi koji su i na moje veliko izneneđenje vrlo neljubazni.
  Slike sa sajma baš golicaju :D, ja se na takvim mestima potpuno pogubim :)).

  OdgovoriIzbriši
 3. Baš mi je drago da si uživala, slike su divne...
  puse

  OdgovoriIzbriši
 4. I ja se pridružujem konstataciji da je Prag zaista prekrasan grad, tako velik, tako sjajan, tako bogat građevinama zadivljujuće ljepote.....i kao što je široka Vltava pod stupovima Karlova mosta, obrnuto proporcionalna je širina duha Pražana, koji su neljubazni, oholi, gramzivi i grubi, i koji kvare svaki dojam.

  OdgovoriIzbriši